Afvallen en het eten van vezels: zo werkt het
Wie wil afvallen weet dat strenge diëten vaak niet werken. Wat wel helpt in de strijd tegen de kilo’s? Vezelrijk eten!Minder eten en meer bewegen is vaak het eerste advies wat je hoort als het om afvallen gaat. Vaak is vooral minder eten lastig vol te houden. Als je constant trek hebt, is het moeilijk verleidingen te weerstaan. Een keer zal je voor de bijl gaan, de kans groot dat je daarna je afvalpoging meteen opgeeft. Vaak werken strenge diëten dan ook eetbuien in de hand. Ze zorgen er daarnaast voor dat je stofwisseling trager gaat verlopen, wat als je weer normaal gaat eten, het welbekende jojo-effect geeft.
Op wilskracht alleen is het heel moeilijk de natuurlijke signalen van je lichaam, zoals honger of trek te negeren. Je kan beter met je lichaam meewerken en zorgen dat het zich constant verzadigd voelt, zodat je lekkere trek verdwijnt. Vezels eten kan je daarbij helpen, waarbij je dus ook prettiger zult afvallen.
Wat zijn vezels?
Vezels zitten onder andere in groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren producten. Het zijn de celwanden van planten. Vezels vallen onder de koolhydraten maar leveren geen energie. Wel zijn ze heel belangrijk voor je gezondheid. Je hebt twee verschillende types vezels die beide bijdragen aan gewichtsverlies.
Fermenteerbare vezels
Fermenteerbare, ook wel prebiotische vezels, zijn vezels die omgezet en gebruikt kunnen worden door gunstige darmbacteriën. Deze darmbacteriën gebruiken de vezels als voeding en maken in ruil daarvoor gezondheid bevorderende stoffen aan zoals butyraat. Ze zorgen ook voor de groei van bepaalde bacteriën die het gewicht positief beïnvloeden. WholeFiber heeft een heel positief effect op butyraatvorming (meer dan andere prebiotische vezels). Butyraal wordt gebruikt om spijsverteringshormonen aan te maken – waaronder het natuurlijke GLP-1 hormoon. Fermenteerbare vezels geven net als niet-fermenteerbare vezels vrijwel direct na het eten ervan een vol gevoel. Hierdoor wordt het veel makkelijker een gezond eetpatroon vol te houden. Het eten van vezels helpt je op deze manier met afvallen.
Fermenteerbare vezels zitten in o.a.:
- Gedroogde witlofwortel (WholeFiber)
- Witlof
- Artisjokken
- Knoflook
- Uien
- Prei
- Banaan
- Tomaten
- Asperges
- Linzen
- Afgekoelde aardappelen
- Havermout
- Zoete aardappel
- Pompoen
- Schorseneren
Niet fermenteerbare vezels
Niet fermenteerbare vezels kunnen niet omgezet worden door de darmbacteriën. Ze trekken in de darm veel vocht aan waardoor de darm goed beweeglijk is waardoor de stoelgang soepel kan passeren. De combinatie van fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels eten is ontzettend belangrijk voor gezond afvallen. Niet-fermenteerbare vezels zitten o.a.in:
- Volkoren graanproducten
- Tarwezemelen
- Erwten en bonen
- Psyllium
Meer vezels eten doe je zo
Wil je afvallen, zet dan vooral veel vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten en peulvruchten op tafel. Wees daarnaast matig met de inname van koolhydraten en kies voor volkoren varianten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta. Voeg elke dag 1-3 eetlepels WholeFiber toe aan je maaltijden voor een gezonde darmflora en een verzadigd gevoel.
Afvallen met vezels: WholeFiber
WholeFiber is gedroogde witlofwortel, 100% natuurlijk, glutenvrij en van Hollandse bodem. Het geeft een heerlijk, knapperige bite en bevat maar liefst 85% prebiotische vezels die de groei van goede bacteriën in de darmen bevorderen en zorgen voor een verzadigd gevoel. Koop prebiotica gemakkelijk online via onze shop!
Wil je meer weten over vezels en spijsvertering? Lees dan ook onze blogs over de betekenis van butyraat en waarom vezels belangrijk zijn.