Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Vezels bij diabetes

Diabetes (suikerziekte) komt veel voor: er zijn ruim 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes. Wat is deze ziekte precies, wat heeft een gezonde leefstijl hiermee te maken en vooral: wat kan je zelf doen om gezonder te leven? En wist je dat WholeFiber wetenschappelijk bewezen effectief is om de bloedglucose en insulinegevoeligheid te verbeteren? Lees snel verder voor meer informatie! 

Leefstijl bij diabetes 

Een gezonde leefstijl is extra belangrijk als je (pre)diabetes hebt. Dit bestaat onder andere uit

  • Gezonde voeding: gevarieerd en vezelrijk eten, veel groente en fruit, volkoren producten, weinig zout en niet te veel verzadigd vet.  
  • Dagelijks voldoende bewegen (minimaal 30 minuten per dag en 2x per week spierversterkende oefeningen) 
  • Het behouden van een gezond lichaamsgewicht 
  • Niet roken 
  • Geen alcohol drinken 

Een gezonde leefstijl helpt om het lichaam gevoelig te houden voor insuline, zo hoeft het minder extra insuline aan te maken. Het kan zelfs helpen diabetes type 2 om te keren! 

Diabetes, vezels en darmbacteriën 

Mensen met diabetes blijken een andere samenstelling van darmbacteriën (het darmmicrobioom) te hebben dan mensen zonder diabetes. Ze hebben onder andere minder bacteriën die het belangrijke korteketenvetzuur butyraat kunnen maken van vezels. Butyraat werkt ontstekingsremmend en helpt voorkomen dat er schadelijke stoffen door de darmwand heen kunnen. Dit is belangrijk om ontwikkeling en verergering van diabetes te tegen te gaan. Ook zorgt butyraat ervoor dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline en dat de glucosegehaltes in het bloed stabieler blijft, onder andere door meer aanmaak van spijsverteringshormonen zoals GLP-1 en PYY3.  Door genoeg prebiotische vezels te eten stimuleer je de groei van gunstige darmbacteriën en wordt er meer butyraat aangemaakt. Hierdoor blijven de darmen gezond en kunnen ze goed functioneren, wat ook kan helpen bij stoelgangsproblemen die mensen met diabetes vaak hebben.  

Vezelboost met WholeFiber: wetenschappelijk bewezen impact op bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid 

Meer dan 90% van de mensen komt niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels van 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Vezels zitten bijvoorbeeld in volkoren producten, groente en fruit, peulvruchten, en noten en zaden. Naast deze producten kan WholeFiber voor een slimme vezeltoevoeging zorgen. 

Wil jij op een makkelijke manier meer prebiotische vezels toevoegen aan je dieet om zo je bloedsuikers te verbeteren? Dan is WholeFiber iets voor jou! WholeFiber is gedroogde witlofwortel en bestaat voor 85% uit prebiotische vezels. Met twee tot drie eetlepels per dag krijg je al 10 gram extra vezels binnen.  

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat WholeFiber de juiste, gunstige darmbacteriën in de darm stimuleert en ervoor zorgt dat er 25% extra butyraat wordt aangemaakt, de bloedsuikers stabieler zijn en het lichaam gevoeliger wordt voor insuline en de glucoseregulatie5. Zo kan je zelf je steentje bijdragen om diabetes beter onder controle te houden.  

Bestel WholeFiber hier. 

Wat is diabetes eigenlijk? 

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam moeite heeft met het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Dit heeft te maken met het hormoon insuline, wat ervoor zorgt dat het lichaam de glucose (suiker) uit de maaltijd kan opnemen in de cellen. Diabetes ontstaat wanneer het lichaam te weinig insuline aanmaakt, of wanneer het lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline. Hierdoor is het glucosegehalte in het bloed te hoog. Dit kan leiden tot klachten en op de langere termijn complicaties veroorzaken.  

Er zijn meerdere soorten diabetes, de meest bekende soorten zijn: 

  • Diabetes mellitus type 1: dit is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem de eigen cellen van de alvleesklier aanvalt. Als gevolg hiervan maakt alvleesklier te weinig insuline aan. Vaak ontstaat dit al op jonge leeftijd.  
  • Diabetes mellitus type 2: dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het lichaam reageert niet meer goed op de geproduceerde insuline, vaak als gevolg van overgewicht of obesitas. In het begin maakt het lichaam meer insuline aan om te compenseren, maar in de loop van tijd zal dit steeds minder goed lukken. 
  • Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert het lichaam al minder goed op insuline. Dit is te zien aan de bloedsuiker: deze is al wat verhoogd, maar nog niet zo hoog als bij diabetes type 2.  
  • Zwangerschapsdiabetes: tijdens zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline. Bij een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuikers goed te houden, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dit niet of onvoldoende, wat leidt tot te hoge bloedsuikers.  

Symptomen bij diabetes 

De klachten van diabetes zijn niet altijd duidelijk te herkennen, maar voorbeelden van klachten zijn: 

  • Veel dorst en een droge mond; 
  • Veel plassen; 
  • Vermoeidheid; 
  • Last van de ogen, zoals wazig zien; 
  • Gewichtsverlies; 
  • Soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes. 

Een vezelrijk dieet helpt daarnaast met het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel, en het verlagen van het risico op obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten4. Extra belangrijk dus om voldoende vezels te eten, ook voor mensen met prediabetes. Al deze factoren zijn extra belangrijk voor mensen met (pre)diabetes. 

Bekijk product

Referenties: 

  1. Van Hommerig, J., Knotternus, B., (2022) Diabetes mellitus type 1 en type 2 in Nederland; prevalentie en incidentie in 2022, Diabetes Fonds.  
  2. NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Nederlandse Diabetes Federatie, Amersfoort. 
  3. Mayorga-Ramos, A., Barba-Ostria, C., Simancas-Racines, D., & Guamán, L. P. (2022). Protective role of butyrate in obesity and diabetes: New insights.Frontiers in Nutrition,9, 1067647. 
  4. Reynolds, A. N., Akerman, A. P., & Mann, J. (2020). Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses.PLoS medicine,17(3), e1003053. 
  5. Puhlmann, M. L., Jokela, R., van Dongen, K. C. W., Bui, T. P. N., van Hangelbroek, R. W. J., Smidt, H., … & Feskens, E. J. M. (2022). Dried chicory root improves bowel function, benefits intestinal microbial trophic chains and increases faecal and circulating short chain fatty acids in subjects at risk for type 2 diabetes.Gut Microbiome,3, e4.