Wat is en hoe werkt je spijsvertering?
De spijsvertering is een cruciaal proces in ons lichaam dat ervoor zorgt dat we de noodzakelijke voedingsstoffen uit ons voedsel halen. Een goed functionerend spijsverteringsstelsel is de basis voor een goede gezondheid. In dit artikel duiken we diep in wat spijsvertering is, de problemen die je kunt ervaren, en hoe je deze problemen kunt oplossen om je spijsvertering in topconditie te houden.
Wat is en hoe werkt je spijsvertering?
De spijsvertering is het complexe proces waarbij ons lichaam voedsel afbreekt tot bruikbare voedingsstoffen. Dit proces begint in de mond en eindigt in de anus, waarbij elke sectie van het spijsverteringsstelsel een unieke rol speelt.
- Mond: Hier begint de spijsvertering met het kauwen van voedsel en het mengen met speeksel.
- Slokdarm: Een buis-vormig orgaan die het voedsel van de mond naar de maag transporteert.
- Maag: Hier wordt voedsel gemengd met maagsap, dit is een zuur sap dat allerlei stoffen bevat die ervoor zorgen dat de spijsvertering goed verloopt. Het meeste eten zit twee tot drie uur in de maag, vet eten wat langer. Als alles is gemengd en verwerkt wordt het eten in stukjes aan het eerste deel van de dunne darm doorgegeven.
- Dunne darm: De belangrijkste plek voor de opname van voedingsstoffen. In de dunne darm wordt het eten door spijsverteringsenzymen verder in stukjes geknipt. De voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed.
- Lever: de voedingstoffen die in de dunne darm zijn opgenomen, gaan vervolgens naar de lever. De lever is een soort filter en laat hier goede voedingssoffen door en houdt gifstoffen tegen en breekt ze af.
- Galblaas: de galblaas stuurt gal naar de dunne darm wanneer er vetten moeten worden afgebroken.
- Alvleesklier: Hier worden spijsverteringssappen gemaakt om koolhydraten, vetten en eiwitten in de dunne darm af te breken. Daarnaast is de alvleesklier belangrijk voor de bloedsuikerspiegelregulatie.
- Dikke darm: Absorbeert water en elektrolyten uit het onverteerde voedsel en vormt ontlasting.
- Endeldarm: last but not least, de endeldarm. Hier wordt de feces opgeslagen en wanneer die vol zit wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd voor een toiletbezoekje.
Veelvoorkomende spijsverteringsproblemen
Spijsverteringsproblemen zijn problemen met de afbraak van voeding in het lichaam. Er zijn tal van spijsverteringsproblemen die iemand kan ervaren, variërend van mild tot ernstig. De symptomen kunnen variëren en kunnen invloed hebben op je dagelijks leven. Enkele veelvoorkomende problemen zijn:
- Opgeblazen gevoel en gasvorming: Vaak veroorzaakt door overeten of het eten van gasvormend voedsel.
- Constipatie: Ook wel verstopping van de darm of obstipatie genoemd. Een veelvoorkomend probleem waarbij je moeite hebt met de stoelgang.
- Diarree: Dunne, waterige ontlasting, waarbij mensen ook vaker naar de wc moeten. Het gaat vaak samen met buikkrampen en moeite hebben met de ontlasting tegenhouden.
- Brandend maagzuur: Een brandend gevoel in je borst na het eten, veroorzaakt door maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm.
- Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): Een chronische aandoening die pijn in je buik, krampen, opgeblazen gevoel, diarree en constipatie kan veroorzaken.
5x Oorzaken van spijsverteringsproblemen
Spijsverteringsproblemen kunnen door een verscheidenheid aan factoren worden veroorzaakt. Hieronder zijn enkele veelvoorkomende oorzaken opgesomd:
Oorzaak 1: voedingskeuzes
Het eten van te veel bewerkt, vetrijk of suikerrijk voedsel kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het Westerse dieet (rijk aan vet, suiker en weinig vezels) leidt er bijvoorbeeld toe dat er toename is van “slechte bacteriën”, die zijn namelijk dol op geraffineerde suikers. Dit gaat ten koste van “goede bacteriën” en het goed functioneren van de spijsvertering. Daarnaast zitten er in het Westerse dieet erg weinig vezels. Deze vezels, met name prebiotische vezels uit groente en fruit, zijn erg goed voor je darmbacteriën en daarmee ook voor de gezondheid van de darmen en de spijsvertering.
Oorzaak 2: gebrek aan lichaamsbeweging
Regelmatige lichaamsbeweging helpt om voedsel door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen.
Oorzaak 3: medicijngebruik
Bepaalde medicijnen kunnen bijwerkingen hebben op je spijsvertering, zoals antibiotica die de darmflora kunnen verstoren.
Oorzaak 4: stress
Stress kan een grote impact hebben op je spijsverteringsstelsel en problemen veroorzaken zoals maagkrampen en diarree.
Oorzaak 5: overeten
Te veel eten, vooral voordat je naar bed gaat, kan leiden tot indigestie en brandend maagzuur.
Spijsvertering verbeteren
Er zijn veel manieren om spijsverteringsproblemen aan te pakken en je spijsvertering te verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:
- Verbeter je dieet: Eet meer vezelrijk voedsel zoals groenten, fruit en volkorenproducten en verminder de inname van bewerkt en vetrijk voedsel. Drink daarnaast ook voldoende water gedurende de dag om je spijsverteringsproblemen op te lossen. 1.5 tot 2 liter water per dag drinken is het advies voor volwassenen.
- Beweeg regelmatig: Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen en overweeg om na het eten een korte wandeling te maken om de spijsvertering te bevorderen.
- Verminder stress: Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling. Zorg daarnaast voor voldoende slaap en ontspanning om je stressniveaus te beheersen.
- Eet meer prebiotische vezels (prebiotica): Prebiotische vezels kunnen helpen om de gezondheid van je darmmicrobioom te verbeteren, wat op zijn beurt je spijsvertering kan verbeteren. Prebiotische vezels hebben waterverbindende capaciteit en verhogen daarmee de viscositeit en de kwantiteit van de darminhoud. Een voorbeeld van een prebiotische vezel is WholeFiber. WholeFiber zijn stukjes gedroogde witlofwortel, een prebiotische groente, die 85% prebiotische vezels bevat.
- Vermijd overeten: Eet kleinere, frequente maaltijden in plaats van drie grote maaltijden. Neem goed de tijd om te eten en kauw je voedsel goed.
Spijsvertering stimuleren met WholeFiber
Je spijsvertering is een essentieel onderdeel van je algehele gezondheid. Door bewuste voedingskeuzes te maken, regelmatig te bewegen, en stress te beheersen, kun je op weg zijn naar een gezondere spijsvertering en een beter welzijn.
WholeFiber biedt een eenvoudige en smaakvolle oplossing om extra prebiotica aan je maaltijden toe te voegen, waardoor je je spijsvertering (vezelinname en door prebiotische vezels je microbioom) kunt verbeteren. WholeFiber, stukjes gedroogde witlofwortel, is 100% natuurlijk, glutenvrij en van Nederlandse bodem. WholeFiber voegt een aangename, knapperige textuur toe aan je gerechten en is rijk aan prebiotische vezels, liefst 85 gram/100 gram. Deze prebiotische vezels stimuleren de groei van gunstige bacteriën in je darmen, wat bijdraagt aan een gezonder microbioom en betere spijsvertering. Zo wordt het behouden van een optimale spijsvertering een stuk eenvoudiger en lekkerder met WholeFiber. Koop WholeFiber prebiotica gemakkelijk online!
Wil je meer weten over darmgezondheid? Lees dan ook onze blogs over wat te eten bij darmklachten en darmkrampen verhelpen.