Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

Winderigheid en vezels

Wist je dat het normaal is om winden te laten? Winden zijn een resultaat van fermentatie van voeding in de darmen door bacteriën. Hoe je winden ruiken, wordt deels bepaald door wat je eet. Met een plantaardige vezelrijke voeding (zoals WholeFiber) stinken winden minder. Benieuwd hoe dit zit? Lees dan verder. 

Wat is winderigheid?

Winderigheid, ook wel gasvorming of flatulentie genoemd, is een normaal proces als gevolg van de aanwezigheid van gas in het spijsverteringskanaal. Gemiddeld laten we zo’n 20 winden per dag. We spreken van winderigheid wanneer iemand veel vaker winden laat of hier geen controle over heeft. Bij extra gasvorming zijn dit wel 30 á 40 winden per dag.

Uit welke gassen bestaan winden

In de darm zitten allemaal reukloze gassen die bestaan uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. De geur van het gas wordt veroorzaakt door zwavelverbindingen (rotte eierenlucht), die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van darmgassen wordt onder andere beïnvloedt door je voeding en de samenstelling van je darmmicrobioom, de bacteriën die in je darm leven (1,2).

Hoe komt het?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor gasvorming dan anderen. Oorzaken van winderigheid zijn bijvoorbeeld het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals kauwgom, peulvruchten, groente, fruit, uien, koolsoorten en lightproducten (2,3). Andere oorzaken zijn:

  • Het inslikken van te veel lucht
  • Roken 
  • Het gebruik van medicatie met laxerende werking
  • Verstopping, 
  • Lactose-intolerantie 
  • Een darmziekte zoals coeliakie, ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. 

Oorzaken van winderigheid

Kan het kwaad?

Winderigheid is meestal onschuldig, hoewel het wel vervelend kan zijn. Het inhouden van winden kan klachten als buikpijn, een rommelige buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen verergeren. Als er sprake is van bloed of slijm in de ontlasting, een sterk veranderd ontlastingspatroon, gewichtsverlies of aanhoudende buikpijn, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan (1).

Vezels en winderigheid

Gasvorming kan toenemen wanneer je plotseling meer vezels gaat eten. Een deel van de vezels (fermenteerbare vezels) worden niet verteerd, maar worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm. Hierbij komt gas vrij. De eerste twee weken dat je meer vezels eet moeten de darmen wennen en nemen bacteriën toe die deze vezels goed kunnen afbreken. Dit kan leiden tot verhoogde gasvorming.  Wanneer je darmen gewend zijn aan je vezelinname, neemt de winderigheid weer af. 

Met het eten van veel vezels, met name prebiotische vezels, voed je je darmmicrobioom en houd je je spijsvertering en stoelgang gezond. Daarnaast zijn vezels belangrijk voor de algehele gezondheid. Ga dus niet minder vezels eten in verband met de winderigheid. 

Tips bij winderigheid

Hoewel een plotselinge toename in vezels de gasvorming tijdelijk kunnen verhogen, blijft het belangrijk om voldoende vezels te eten. WholeFiber bestaat voor 85% uit prebiotische vezels, wat een makkelijke manier biedt om de vezelinname te verhogen en het darmmicrobioom gezond te houden (4). Doordat de vezels van WholeFiber minimaal bewerkt zijn en ze nog intact in de plantencellen zitten, komen ze geleidelijk aan vrij in de darm. Onderzoek laat zien dat de vezels uit WholeFiber hierdoor minder gasvorming veroorzaken dan vergelijkbare vezelpoeders (5). Wij adviseren om het gebruik van WholeFiber rustig op te bouwen, bijvoorbeeld door te starten met 1 eetlepel per dag en na 1-2 weken op te bouwen naar 2-3 eetlepels per dag, om de darmen te laten wennen. 

Andere tips om winderigheid te voorkomen of te verminderen zijn (6):

  • Eet gezond en regelmatig.
  • Eet rustig en kauw goed.
  • Vermijd stress en beweeg voldoende.
  • Geef je darmen tijd om aan vezels te wennen, bijvoorbeeld door gedroogde witlofwortel (WholeFiber), peulvruchten, uien, koolsoorten en prei geleidelijk in je dieet te verhogen. 
  • Vermeid producten die extra gasvorming veroorzaken, zoals koolzuurhoudende frisranken, kauwgom, bier, lightproducten, kruiden, specerijen. 
  • Stop met roken, de kans is aanwezig dat je extra lucht inslikt.
  • Voorkom of verhelp verstoppingsklachten, bijvoorbeeld met een vezelrijk dieet.

Wanneer stinken mijn winden?

Wat je eet bepaalt voor een deel de geur van de winden. Wanneer een wind zurig ruikt is er sprake van een gisting in de darm door een overmaat aan suikers en zetmeel. Stinken de winden naar rotte eieren dan is hierbij vooral vertering van dierlijke eiwitten (vlees, kip of vis) die de eiwitfermentatie stimuleren. Bij plantaardige voeding stinken de winden minder, omdat hierbij de een ander soort fermentatie plaats vindt dan bij eiwitten (8). WholeFiber kan daarom helpen om geurproblemen van de winden te verminderen. 

  1. Eekkhof, J.A.H. (2002) NHG-richtlijn flatulentie, Nederlandse Huisartsen Genootschap, https://richtlijnen.nhg.org/behandelrichtlijnen/flatulentie#volledige-tekst-beleid 
  2. Tomlin J, Lowis C, Read NW. Investigation of normal flatus production in healthy volunteers. Gut 1991;32:665-9.
  3. Winham, D. M., & Hutchins, A. M. (2011). Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feeding studies. Nutrition journal10, 1-9.
  4. Puhlmann ML, Jokela R, van Dongen KCW, Bui TPN, Hangelbroek RWJ van, Smidt H, et al. Gut Microbiome. 2022 Apr 28;3:e4.
  5. Puhlmann, M. L., van de Rakt, E., Kerezoudi, E. N., Rangel, I., Brummer, R. J., Smidt, H., … & de Vos, W. M. (2024). Analysis of the fermentation kinetics and gut microbiota modulatory effect of dried chicory root reveals the impact of the plant-cell matrix rationalizing its conversion in the distal colon. Microbiome Research Reports3(3), N-A.
  6. Satish S, Rao SSC. Belching, bloating and flatulence. How to help patients who have troublesome abdominal gas. Postgrad Med 1997;101:263-78.
  7. Suarez F, Springfield J, Levitt M. Identification of gases responsible for the odour of human flatus. Gut 1998;43;100-4.