Author picture

Dit bericht is gepubliceerd door WholeFiber

vezelrijk etenVoedingsvezels zijn een cruciale component van een gezond dieet, dat vaak ondergewaardeerd wordt. Dit wonderlijke voedingscomponent heeft een scala aan gezondheidsvoordelen die we in dit artikel zullen verkennen. We duiken dieper in de verschillende soorten vezels, waar vezels goed voor zijn, hun rol in onze voeding en hoe ze bijdragen aan ons welzijn. 

Omschrijving van vezels 

Vezels zijn de onverteerbare delen van plantaardig voedsel. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen zoals vetten, eiwitten of koolhydraten, worden vezels niet afgebroken en opgenomen in het lichaam. In plaats daarvan reizen ze door het spijsverteringsstelsel, absorberen water onderweg en helpen bij het verwijderen van afval. Daarnaast worden de zogenaamde prebiotische vezels gefermenteerd door de “goede darmbacterien” hetgeen positief effect heeft op de (darm)gezondheid.  

Verschillende soorten vezels 

Vezels worden over het algemeen gecategoriseerd in twee hoofdtypen: oplosbare en onoplosbare vezels. 

  • Onoplosbare vezels komen onder andere voor in volkoren producten zijn vooral nuttig voor het toevoegen van bulk aan de ontlasting en het bevorderen van regelmatige stoelgang. 
  • Oplosbare vezels komen voor in groenten, fruit en peulvruchten en hebben naast een positief effect op de stoelgang een positief effect op het microbioom. 

Vezels in voeding 

Vezels zijn te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder groenten, fruit, volkorenproducten, noten, zaden, en peulvruchten. Ze zijn een essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet en dragen bij aan een goede spijsverteringsgezondheid. 

Vezelgehalte WholeFiber

Fermenteerbaar (prebiotisch) versus niet-fermenteerbaar 

Fermenteerbare vezels zijn een type oplosbare vezels die door de goede bacteriën in de dikke darm kunnen worden afgebroken, waarbij nuttige gassen en voedingsstoffen worden geproduceerd. Niet-fermenteerbare vezels daarentegen, passeren het spijsverteringsstelsel zonder te worden afgebroken. Vezels zijn goed voor de gezondheid van de darmen en het algehele welzijn. Fermenteerbare vezels hebben naast verbetering van de stoelgang ook een positief effect op het darmmicrobioom en daarmee ook het immuunsysteem. 

Gezondheidseffecten en voordelen 

De gezondheidsvoordelen van vezels zijn talrijk en vezels zijn dus goed voor diverse dingen: 

  • Spijsverteringsgezondheid: Vezels helpen bij het bevorderen van een gezonde stoelgang en voorkomen constipatie. 
  • Bloedsuikercontrole: Ze kunnen helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel door de absorptie van suiker te vertragen. 
  • Cholesterolregulatie: Oplosbare vezels kunnen helpen bij het verlagen van het slechte cholesterol. 
  • Gewichtsbeheersing: Vezels kunnen helpen bij het beheersen van het gewicht door een gevoel van volheid te creëren. 

Waar zitten vezels in? 

Vezels zijn in overvloed aanwezig in een plantenrijk dieet. Een divers dieet rijk aan groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden, en peulvruchten zal je helpen om de aanbevolen dagelijkse inname van vezels te bereiken en te genieten van de vele gezondheidsvoordelen die vezels bieden. Prebiotische vezels zitten in groenten en fruit.  

Vezels en WholeFiber 

Met WholeFiber kun je op een eenvoudige en smakelijke wijze prebiotische voedingsvezels aan je gerechten toevoegen en genieten van de gezondheids voordelen van een gezond microbioom. WholeFiber is puur natuur gedroogde witlofwortel, van Nederlandse bodem 100% natuurlijk, glutenvrij en lekker crunchy. Deze prebiotische vezel bommetjes zorgen voor een aangename, knapperige textuur en zijn rijk aan 85% prebiotische vezels die de proliferatie van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren. 

Wil je meer weten over vezels en spijsvertering? Lees dan ook onze blogs over vezelrijk eten en hoeveel vezels per dag

WholeFiber witlofwortel