Ons Onderzoek

Een nieuwe standaard: een wetenschappelijk bewezen prebiotische groente.


Wetenschappelijk onderzoek en klinisch bewijs van gezondheidsverbetering staan centraal bij WholeFiber.

Hoe doen we dit? Door wetenschappelijk onderzoek uit te voeren onder andere bij mensen met (pre)diabetes mellitus type 2, overgewicht, inflammatoire darmziekten (IBD), dikke darmkanker en constipatie. Het gaat hierbij om samenwerkingen met onafhankelijke onderzoekers van verschillende universiteiten, instituten en ziekenhuizen, zoals Wageningen Universiteit, Maastricht Universiteit en UMC Groningen. Onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op conferenties en in onze webinars.

Theorie achter gezondheidseffecten WholeFiber:

Darmmicrobioom en prebiotische vezels

Het darmmicrobioom is essentieel voor een goede gezondheid en welzijn. Prebiotische vezels zijn onmisbaar, deze zijn voeding voor de goede bacteriën die leven in onze darmen. Deze darmbacteriën maken gunstige stoffen aan: zogenoemde korte ketenvetzuren zoals butyraat. Deze gunstige bacteriën en butyraat helpen om je immuunsysteem te versterken, je darmgezondheid te verbeteren, de bloedsuikers te reguleren, beïnvloeden de vetstofwisseling en leveren belangrijke vitaminen (1). Lees hier meer over de positieve werking van prebiotica.

Intrinsieke vezels

WholeFiber is 100% gedroogde groente en bevat maar liefst 85% prebiotische vezels, bestaande uit vier verschillende soorten, namelijk inuline, pectine, cellulose en hemi-cellulose. Deze prebiotische vezels zitten nog intact in de plantencellen (intrinsieke vezels), waardoor ze langzamer gefermenteerd worden door gunstige bacteriën in de dikke darm (2). Doordat ze langzaam vrijkomen bereiken de prebiotische vezels gedeeltelijk het einde van de darm, waar het gezondheidseffect het grootst is (3, 4). Deze langzame fermentatie heeft ook als voordeel dat er minder gasvorming is, meer butyraat aanmaak en beter wordt getolereerd in vergelijking met enkelvoudige vezelpoeders die snel worden gefermenteerd (4).

In onderstaande afbeelding wordt de werking van de intrinsieke vezels weergegeven.

Figuur 1. Werking van de intrinsieke vezels uit WholeFiber op darmmicrobioom (5).

A: De gedroogde witlofwortel (WholeFiber) bevat 4 prebiotische vezels nog in de originele plantencel structuur. Inuline “zwemt” in de cel rond, terwijl pectine, hemi-cellulose en cellulose in de celwand zitten.

B: Onderzoek heeft laten zien dat er een 3-4x stijging in Bifidobacterium spp. en Anaerostipes spp. is en een 20% stijging van butyraat na het eten van WholeFiber.

C: Deze bacteriën vormen een keten: 1) de plantcellen worden opengemaakt door een bacterie die pectine fermenteert, hierbij komt propionaat en acetaat vrij. 2) De inuline die nu beschikbaar is, wordt vervolgens gefermenteerd door Bifidobacterium spp. waarbij acetaat en lactaat vrijkomt. 3) De acetaat en lactaat worden door Anaerostipes spp. en Anaerobutyricum spp. gebruikt om butyraat te maken.

D: Intrinsieke vezels die nog in de originele plantencelstructuur zitten worden geleidelijk gefermenteerd in de darmen, waardoor er meer impact op darmmicrobioom is dan bij enkelvoudige vezelpoeders .  

Wat zijn onze resultaten:

Wij werken samen met onafhankelijke wetenschappers van universiteiten en ziekenhuizen die onderzoek uitvoeren met WholeFiber.  Deze onderzoeken hebben laten zien dat  binnen enkele weken dagelijks gebruik van WholeFiber de volgende veranderingen plaatsvinden:  

*op basis van ons consumentenonderzoek

Butyraat in ontlasting: Verschil na gebruik

Figuur 2. Drastische toename van butyraat met 20% na gebruik van WholeFiber (6)

Butyraat is essentieel voor de werking van WholeFiber op gezondheid. Zo helpt dit bij het reguleren van de darmgezondheid, darmbarrière, weerstand en bloedsuikers.

Welk onderzoek doen we met WholeFiber

De onderzoeken waar WholeFiber in is getest, zijn van hoogwaardige kwaliteit waarbij gekeken is naar gezondheidseffecten in mensen. Deze onderzoeken zijn vaak met een controlegroep om de kwaliteit te waarborgen. Ook voeren we labonderzoeken zodat  we meer weten over de fermentatie en werking van de darm. 

Back to the chicory roots (afgerond)

Basis onderzoek naar de geschiedenis, gebruik en werking van de chicoreiwortel (ofwel witlofwortel) en het concept intrinsieke vezels. Dit vormt de basis van het onderzoek naar de effectiviteit van WholeFiber.

Lees meer >
Proefschrift ‘Back to the chicory roots’ (pdf) >

Prediabetes (publicaties in voorbereiding)

Prebiotische vezels beïnvloeden de glucosespiegel, insulinegevoeligheid, vetgehaltes in het bloed en in de lever en verkleint de vetcellen bij mensen in een voorstadium van diabetes type 2. Dit is onderzocht met WholeFiber in twee verschillende onderzoeken van Wageningen Universiteit en Maastricht Universiteit.

Lees meer >

Citizen Science Trial: bewustwording van voeding op het darmmicrobioom en infecties (bezig met analyses)

Een divers darmmicrobioom profiel wordt in verband gebracht met een verlaging van ontstekingswaarden. In dit onderzoek van Wageningen Universiteit en Vrije Amsterdam is het effect van WholeFiber & vezelrijke recepten of een gefermenteerde voeding en kombucha getest op het darmmicrobioom en gezondheid.

Lees meer >

Ons wetenschappelijke team

Bij WholeFiber hebben we een sterke wetenschappelijke basis met vooraanstaande
wetenschappers die belangrijk vooruitstrevend onderzoek doen op het gebied van vezels en het
darmmicrobioom.

Prof. Dr. Willem M. de Vos

Wetenschappelijk adviseur

  • Emeritus professor Wageningen Universiteit en Universiteit van Helsinki
  • Spinoza prijswinnaar
  • Frontrunner op het gebied van darmmicrobioom onderzoek

Dr. Ir. Iris Rijnaarts-Modder

Manager Clinical Developments and Implementations

  • Opgeleid als diëtist
  • Gepromoveerd op het gebied van klinische onderzoek naar vezels, darmmicrobioom en buikklachten bij Wageningen Universiteit

Onze publicaties

Omary, L.#, Canfora, E.E.#, Puhlmann, M.L.#, Gavriilidou, A., Rijnaarts, I., Holst, J.J.,
Bruls, Y.M.H., de Vos, W.M., Blaak, E.E. Intrinsic chicory root fibers modulate colonic
microbial butyrate-producing pathways and improve insulin sensitivity in individuals with
obesity. Under review
#shared first authorship

Proefschrift dr. Marie-Luise Puhlmann (Wageningen University & Research). Back to the
chicory roots: dietary fibers rediscovered to benefit human health Oct 2024

Puhlmann, M. L., van de Rakt, E., Kerezoudi, E. N., Rangel, I., Brummer, R. J., Smidt, H.,
… & de Vos, W. M. (2024). Analysis of the fermentation kinetics and gut microbiota
modulatory effect of dried chicory root reveals the impact of the plant-cell matrix
rationalizing its conversion in the distal colon. Microbiome Research Reports, 3(3), N-A.

van de Put, M., van den Belt, M., de Wit, N., & Kort, R. (2024). Rationale and design of a
randomized placebo-controlled nutritional trial embracing a citizen science approach.
Nutrition Research.

Duyar, S., Jansen, G., & Rijnaarts, I. (2024) Behandelen obstipatie bij kinderen door
consumptie witlofwortel, Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde.

Rijnaarts, I. & Witteman, B. (2023) De Effecten van prebiotische vezels op gezondheid.
Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek, 1.

Puhlmann, M. L., Jokela, R., van Dongen, K. C. W., Bui, T. P. N., van Hangelbroek, R. W.
J., Smidt, H., … & Feskens, E. J. M. (2022). Dried chicory root improves bowel function,
benefits intestinal microbial trophic chains and increases faecal and circulating short
chain fatty acids in subjects at risk for type 2 diabetes. Gut Microbiome, 3, e4.

Puhlmann, M. L., & de Vos, W. M. (2022). Intrinsic dietary fibers and the gut microbiome:
Rediscovering the benefits of the plant cell matrix for human health. Frontiers in
immunology, 13, 954845.

Puhlmann, M. L., & de Vos, W. M. (2020).
Back to the roots: revisiting the use of the fiberrich Cichorium intybus L. taproots. Advances in nutrition, 11(4), 878-890.

Referenties tekst:

1. De Vos, W. M., Tilg, H., Van Hul, M., & Cani, P. D. (2022). Gut microbiome and
health: mechanistic insights. Gut, 71(5), 1020-1032.

2. Puhlmann, M. L., & de Vos, W. M. (2022). Intrinsic dietary fibers and the gut
microbiome: Rediscovering the benefits of the plant cell matrix for human health.
Frontiers in immunology, 13, 954845.

3. van der Beek, C. M., Canfora, E. E., Lenaerts, K., Troost, F. J., Olde Damink, S. W.,
Holst, J. J., … & Blaak, E. E. (2016). Distal, not proximal, colonic acetate infusions
promote fat oxidation and improve metabolic markers in overweight/obese men.
Clinical Science, 130(22), 2073-2082.

4. Puhlmann, M. L., van de Rakt, E., Kerezoudi, E. N., Rangel, I., Brummer, R. J.,
Smidt, H., … & de Vos, W. M. (2024). Analysis of the fermentation kinetics and gut
microbiota modulatory effect of dried chicory root reveals the impact of the plantcell matrix rationalizing its conversion in the distal colon. Microbiome Research
Reports, 3(3), N-A.