Darmpoliepen en de relatie met eten
Darmpoliepen, kleine uitstulpingen van het darmslijmvlies, kunnen onopgemerkt blijven maar vormen soms een ernstige bedreiging. In deze blog duiken we dieper in op wat darmpoliepen zijn, welke symptomen ze kunnen veroorzaken, wat de mogelijke oorzaken zijn, en vooral hoe je ze kunt voorkomen. We bespreken ook het belang van een gezonde levensstijl, voedingstips en innovatieve manieren om je vezelinname te verhogen (tip: met WholeFiber voeg je makkelijk 8-10 gram vezels per dag toe aan jouw maaltijden). Leer hoe je jouw darmgezondheid kunt optimaliseren en het risico op darmpoliepen kunt minimaliseren.
Wat zijn darmpoliepen?
Darmpoliepen zijn woekeringen van het darmslijmvlies, waarvan de grootte en vorm varieert. De meeste poliepen zijn onschuldig, echter hebben sommige darmpoliepen onrustige cellen en deze kunnen uitgroeien tot darmkanker. Om die reden worden ze vaak verwijderd bij een kijkonderzoek (coloscopie).
Welke klachten geven darmpoliepen?
Veel mensen hebben darmpoliepen zonder het te weten, omdat ze vaak geen klachten geven. Geschat wordt dat tussen de 5-20% van de mensen boven de 50 jaar poliepen hebben. Als je klachten ervaart van poliepen dan is dit vaak:
- Bloed in de ontlasting
- Een verandering van stoelgang
- Onregelmatige stoelgang
- Buikpijn
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
Er lijkt geen verband te zijn tussen darmpoliepen en rugpijn.
Deze bovenstaande klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een andere (onschuldige) aandoening, ga daarom altijd naar je huisarts bij klachten en twijfel.
Wat zijn oorzaken van darmpoliepen?
Er zijn enkele zaken die het risico op het krijgen van darmpoliepen verhogen, zoals:
- Erfelijke aanleg
- Familieleden met darmpoliepen of darmkanker
- Eerder darmpoliepen gehad
- Chronische darmontstekingen
- Een ongezonde leefstijl, zoals te weinig vezels en vocht consumeren en te weinig bewegen
Hoe kan je darmpoliepen voorkomen?
De belangrijkste factor om het risico op darmpoliepen te verkleinen is door een gezonde leefstijl aan te nemen. Dit bestaat uit:
- Eet vezelrijk: door voldoende groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten en zaden te eten, krijg je meer vezels binnen. Vezels zijn essentieel voor een goede darmgezondheid en verlagen het risico op poliepen.
- Drink voldoende (1.5-2 liter per dag): vezels hebben vocht nodig om goed te kunnen werken.
- Beweeg regelmatig en zorg voor een gezond lichaamsgewicht: beweeg iedere dag 30 minuten door een stukje te wandelen of te fietsen. Daarnaast is het advies om 2x per week te sporten. Overgewicht en obesitas verhogen ook het risico op darmkanker en waarschijnlijk op poliepen in de darm
- Vermijd roken en alcohol: zowel roken als alcoholgebruik heeft een negatief invloed op het darmslijmvlies.
Makkelijke manier om meer vezels toevoegen aan je maaltijd
WholeFiber is 100% groente (gedroogde witlofwortel). Met 2-3 eetlepels per dag krijg je al 10 gram extra vezels binnen. Vrouwen hebben 30 gram per dag nodig en mannen 40 gram per dag, maar we eten gemiddeld maar 18-22 gram per dag vezels. Meer dan 90% van de Nederlanders haalt de vezelaanbeveling niet. Boost dus je vezelinname door WholeFiber toe te voegen aan je maaltijd!
WholeFiber bevat prebiotische vezels en heeft bewezen positief effect op de darmgezondheid. Prebiotische vezels worden gefermenteerd door gunstige darmbacterien.