Constipatie, obstipatie of simpelweg verstopping van de darmen. We spreken van constipatie wanneer het poepen moeilijk gaat en iemand minder dan drie keer in de week moet poepen. In deze blog duiken we wat dieper in de oorzaken van constipatie en wat je ertegen zou kunnen doen.
Betekenis en werking van constipatie
Constipatie, ook wel bekend als obstipatie of verstopping van de darmen, is een veelvoorkomend spijsverteringsprobleem waarbij iemand moeite heeft om regelmatig en comfortabel te ontlasten. Het wordt gekenmerkt door harde, droge ontlasting die moeilijk en pijnlijk is om uit te scheiden. Constipatie kan leiden tot ongemak, buikpijn en een opgeblazen gevoel, maar is gelukkig te verhelpen.
Constipatie ontstaat doordat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. In de dikke darm wordt vocht uit de ontlasting gehaald. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm zit, hoe harder en droger het wordt, op deze manier verstoppen je darmen en krijg je constipatie.
Oorzaken constipatie
Het kan natuurlijk zijn dat je van nature minder actieve darmen hebt. Maar vaak is er wel een andere oorzaak aan te wijzen:
- Te weinig drinken – constipatie ontstaat deels doordat de ontlasting te hard en te droog wordt. Een simpele oplossing daarvoor is voldoende water drinken. Het advies van het voedingscentrum is om elke dag tussen de 1.5 en 2 liter water te drinken.
- Te weinig vezels in het dieet – vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Goede bronnen van vezels zijn volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten. Genoeg vezels binnen krijgen is iets waar veel mensen moeite mee hebben en dat is niet zo gek, want genoeg vezels binnen krijgen is ook best moeilijk. Een manier om makkelijk genoeg vezels binnen te krijgen is door middel van WholeFiber. Hieronder meer informatie.
- Te weinig beweging – beweging stimuleert ook de darmbeweging. Als je zelf weinig beweegt bewegen je darmen ook minder.
- Niet naar de wc gaan bij aandrang – te lang je ontlasting ophouden zorgt ervoor dat de ontlasting hard en droog wordt en dus de darmen verstopt.
- Bijwerkingen van medicatie – sommige medicijnen hebben verstopping als bijwerking. Bijvoorbeeld, antidepressiva, antipsychotica, plaspillen of medicatie tegen Parkinson.
Daarnaast kan constipatie ook een klacht gaat die samengaat met bepaalde aandoeningen, zoals prikkelbare darm syndroom, chronische darmontsteking (IBD), coeliakie, darmkanker, depressie, diabetes of de ziekte van Parkinson.
WholeFiber en verhelpen constipatie
WholeFiber wordt gemaakt uit de meest vezelrijke groente die er bestaat, namelijk witlofwortel. WholeFiber is gedroogde stukjes witlofwortel en bestaat uit 85% prebiotische vezels. (grafiek invoegen) WholeFiber bevat een combinatie van niet-fermenteerbare vezels en fermenteerbare/oplosbare of wel prebiotische vezels. De niet-fermenteerbare vezels trekken water aan en vergroten zo het volume van de stoelgang en maken de ontlasting zacht en soepel. Daarnaast heeft WholeFiber meerdere gezondheidseffecten door de fermenteerbare vezels. Deze vezels worden namelijk gefermenteerd door de bacteriën in de darmen, dit zorgt voor toename van “goede” bacteriën. Goede darmbacteriën hebben voordelen voor de gezondheid, namelijk versterking van de darmbarrière, verbetering van het immuunsysteem en betere controle en preventie van welvaartziekten zoals diabetes type 2.
Wij raden aan om zo’n twee eetlepels WholeFiber toe te voegen aan je dieet per dag, bijvoorbeeld door je ontbijt, in een recept of in de soep of over de maaltijd. Daarmee krijg je 10 gram extra gezonde vezels binnen per dag en dat is voor de meeste mensen net het beetje extra vezels wat ze normaal gesproken missen. Je zult merken dat dit ook invloed heeft op het verhelpen van je constipatie.
Wetenschappelijk bewezen werking tegen constipatie
Wetenschappelijke studies tonen aan dat dagelijkse toevoeging van WholeFiber aan het dieet niet alleen zorgt voor betere stoelgang en verhelpen van obstipatie/constipatie maar ook zorgt voor gezonde darmflora (darm microbioom).