Back to the chicory roots
Proefschrift Back to the chicory roots, dietary fibers rediscovered to benefit human health.
Dr. Marie-Luise Puhlmann heeft de afgelopen 5 jaar haar promotieonderzoek gedaan onder begeleiding van Prof. Dr. Willem de Vos, Prof. Edith Feskens en Prof. Hauke Smidt. Op 9 oktober 2024 is zij cum-laude gepromoveerd bij Wageningen University & Research. Het grootste gedeelte van haar promotieonderzoek heeft zich gericht op de gedroogde witlofwortel van WholeFiberTM. Zij concludeert dat de gedroogde witlofwortel (WholeFiberTM) een uitstekende bron is van intrinsieke prebiotische vezels met een sterk effect op stoelgang, darmmicrobioom en gezondheid. Onderstaand vatten we de resultaten van het proefschrift van Dr. Puhlmann samen.
Foto promotie dr. Puhlmann, foto credits Koen Manusama
Wat is er in het proefschrift beschreven en wat zijn de belangrijkste bevindingen?
In het proefschrift is op drie manieren naar de effecten van intrinsieke prebiotische vezels gekeken:
- Samenvatting van bestaande literatuur
- Onderzoeken in het laboratorium
- Onderzoek bij mensen met prediabetes die de gedroogde witlofwortel (WholeFiberTM) hebben gegeten.
Samengevat is er gevonden en beschreven dat:
- Chicoreiwortels van oudsher al veel werden gegeten in het mediterrane gebied, zijn zeer veilig voor consumptie en werd vroeger al als natuurlijk geneesmiddel gebruikt voor o.a. buikpijn en ontstekingen.
- Een intrinsieke vezelstructuur invloed heeft op het effect van vezels op gezondheid. Intrinsieke vezels zijn vezels nog in de originele plant celstructuur. Deze intrinsieke vezels bereiken gedeeltelijk het einde van de dikke darm, waar ze gefermenteerd worden door de darmbacteriën.
- WholeFiber™ zorgt voor een aanzienlijk hogere stijging van butyraat-producerende bacteriën en butyraat in vergelijking met inulinepoeder in een lab-model.
- WholeFiber™ een sterk effect had op het darmmicrobioom, korte ketenvetzuur productie (o.a. butyraat), stoelgang en glucosevariabiliteit in een 5 weken RCT met 55 mensen met prediabetes.
- De effecten van WholeFiber™ op het darmmicrobioom en korte ketenvetzuur productie werden bevestigd in een 12 weken RCT met 42 mensen met prediabetes.
- Een RCT is opgezet om in mensen met stoelgangsproblemen om de effecten van verschillende doseringen WholeFiber™ te onderzoeken.
Interview
Dr. Puhlmann heeft in een interview met WholeFiber uitgelegd wat de resultaten zijn van haar onderzoek en welk advies ze wilt meegeven aan mensen die hun darmmicrobioom willen verbeteren en meer vezels willen eten. Klik snel op het onderstaande filmpje voor het interview.
Wat zijn intrinsieke vezels?
Intrinsieke vezels zijn vezels nog in de originele plantencel structuur. Wanneer vezels bewerkt zijn, zoals vermalen tot poeder of langdurig gekookt, komen de vezels los uit hun originele plantencel structuur. Dit zorgt ervoor dat bacteriën in het begin van de dikke darm er gemakkelijk bij komen, waardoor ze snel gefermenteerd worden. Intrinsieke vezels duren langer om te fermenteren, wat ervoor zorgt dat ze gedeeltelijk het einde van de darm bereiken. Hierdoor is de impact op het darmmicrobioom en gezondheid groter, terwijl er minder gasvorming is.
Figuur 1. De intrinsieke vezelstructuur van de witlofwortel. De witlofwortel bevat van nature inuline (die zwemt in de cel) en pectine, hemi-cellulose en cellulose in de celwand.
Wat is de trofische keten?
Na het eten van gedroogde witlofwortel (WholeFiberTM) ontstaat er een keten van bacteriën die WholeFiber gebruiken. Dit is als volgt:
- Bepaalde bacteriën breken de intrinsieke vezels open zodat de vezels vrij kunnen komen.
- Andere bacteriën fermenteren deze vezels en maken acetaat en lactaat.
- Een derde groep bacteriën gebruikt deze acetaat en lactaat om daar butyraat van te maken.
Op die manier komt een ketenreactie op gang na het eten van WholeFiberTM in de darmen, samengevat in onderstaand figuur.
Figuur 2. De trofische keten van afbraak na het eten van gedroogde witlofwortel in de darmen.
Wat is butyraat en waarom is het belangrijk?
Butyraat is een korte ketenvetzuur die essentieel is voor een goede gezondheid. Butyraat:
- Is voeding voor de darmwandcellen en helpt daarmee om de darmwand goed gesloten te houden.
- Helpt bij de glucosestofwisseling: zorgt voor stabielere bloedsuikers en dat het lichaam gevoeliger is voor insuline.
- Beïnvloedt de vetstofwisseling: zorgt o.a. voor lagere vetwaarden (triglyceriden en LDL cholesterol) in het bloed
- Beïnvloedt het afweersysteem
- Verminderd ontstekingen
En we ontdekken nog steeds meer wat butyraat doet. Lees in dit blog meer over butyraat.
Referenties:
Proefschrift: Puhlmann, M.L. (2024) Back to the chicory roots: dietary fibers rediscovered to benefit human health. Afbeeldingen die zijn weergegeven komen uit het proefschrift en zijn gemaakt door Dr. Puhlmann.
Puhlmann, M. L., van de Rakt, E., Kerezoudi, E. N., Rangel, I., Brummer, R. J., Smidt, H., … & de Vos, W. M. (2024). Analysis of the fermentation kinetics and gut microbiota modulatory effect of dried chicory root reveals the impact of the plant-cell matrix rationalizing its conversion in the distal colon. Microbiome Research Reports, 3(3), N-A.
Puhlmann, M. L., & de Vos, W. M. (2022). Intrinsic dietary fibers and the gut microbiome: Rediscovering the benefits of the plant cell matrix for human health. Frontiers in immunology, 13, 954845.
Puhlmann, M. L., Jokela, R., van Dongen, K. C. W., Bui, T. P. N., van Hangelbroek, R. W. J., Smidt, H., … & Feskens, E. J. M. (2022). Dried chicory root improves bowel function, benefits intestinal microbial trophic chains and increases faecal and circulating short chain fatty acids in subjects at risk for type 2 diabetes. Gut Microbiome, 3, e4.
Puhlmann, M. L., & de Vos, W. M. (2020). Back to the roots: revisiting the use of the fiber-rich Cichorium intybus L. taproots. Advances in nutrition, 11(4), 878-890.